Informatiefolder


We onderzoeken of er een verschil is tussen twee manieren om cognitieve gedragstherapie (CGT) te volgen: kortdurend intensief (KI-CGT), waarbij het grootste deel van de sessies binnen twee weken wordt gegeven, of ‘gewone’ CGT met één behandelsessie per week gedurende 20 weken.

  • U heeft een angst-gerelateerde stoornis.
  • U bent ouder 18 jaar of ouder.
  • U beheerst de Nederlandse taal.

U zoekt een behandeling voor angst-gerelateerde klachten. Het doel van dit onderzoek is de behandelmogelijkheden voor mensen met angst-gerelateerde klachten te verbeteren. Door mee te doen aan dit onderzoek draagt u bij aan kennis waarmee toekomstige patiënten met deze klachten wellicht beter geholpen kunnen worden.

Er is bij dit onderzoek niet zoveel anders dan bij gewone zorg. Alleen als u KI-CGT krijgt, bent u korter en intensiever in behandeling dan gebruikelijk. De online vragenlijsten en telefonische interviews zijn extra toegevoegd voor het onderzoek, die zou u in de gewone zorg niet of minder vaak krijgen.


U krijgt CGT met 1 sessie per week gedurende 20 weken, of u krijgt KI-CGT bestaand uit 16 sessies (4 dagdelen) in 2 weken en 4 aanvullende sessies binnen 3 maanden. In beide gevallen kan de CGT op u als persoon worden toegesneden met een extra focus op werk/studie of familie als er voor een van deze aspecten extra aandacht nodig is. Om te bepalen welke behandeling u krijgt, wordt er door een computerprogramma een lootje getrokken. Niemand weet van tevoren welke behandeling u zal krijgen.

U krijgt online vragenlijsten en telefonische interviews. Deze vragen gaan over uw functioneren, uw klachten en uw kwaliteit van leven. Er zijn 7 meetmomenten die in totaal 6 uur in beslag nemen, verspreid over 1 jaar. In het schema aan de achterkant van deze folder staat wanneer de metingen plaatsvinden.


Eén op de 10 mensen lijdt aan een angst-gerelateerde stoornis: paniek, pleinvrees, sociale angst, piekeren, dwang, trauma of ziektevrees. Het effect op iemands kwaliteit van leven is enorm.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de behandeling die voor angst-gerelateerde stoornissen geadviseerd wordt. In een CGT behandeling zoekt iemand de situaties op die angst of spanning oproepen. Samen met een therapeut of alleen. Er wordt na een sessie altijd huiswerk gegeven om thuis verder te oefenen. Mensen krijgen meestal wekelijkse sessies. Met wekelijkse sessies duurt behandeling al snel een half jaar, terwijl mensen met een angst-gerelateerde stoornis zo snel mogelijk hun leven willen oppakken. Mogelijk knappen mensen sneller op wanneer de sessies in een korte periode intensief worden gegeven (dat noemen we Kortdurend-Intensieve CGT, KI-CGT). Zo zijn mensen na een behandeling met KI-CGT mogelijk eerder in staat om activiteiten weer op te pakken op het gebied van werk/studie/gezin/vrije tijd. In sommige GGZ-instellingen wordt KI-CGT al aangeboden, maar meer onderzoek is nog nodig om te bepalen of het echt even effectief is als wekelijkse CGT, en welke behandelvorm voor wie het beste werkt.


Na deelname aan dit onderzoek krijgt u een onkostenvergoeding voor het meedoen aan de metingen (vragenlijsten, interviews). Deze vergoeding wordt uitbetaald in cadeaubonnen, met een totaalbedrag tot maximaal € 60,- afhankelijk van het aantal metingen waaraan u meedoet.

Prof. Dr. Neeltje Batelaan, psychiater

Mw. Dr. Adrie Seldenrijk, GZ psycholoog

Mw. Drs. Lisa de Koning, psycholoog/promovendus

Mw. Dr. Anneke van Schaik, psychiater

djf.vanschaik@amsterdamumc.nl

Neem dan vrijblijvend contact op met Lisa de Koning

E-mail: komma@amsterdamumc.nl
Tel: 0629680805